SOS banana! – Cum afectează încălzirea globală aceste foarte îndrăgite fructe dulci

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Banana este un fruct consumat în cantități uriașe, dar încălzirea globală îl afectează și pe el la nivel mondial. Sunt așteptate noi creșteri de prețuri la raft, iar unele culturi vor fi afectate de faptul că sunt temperaturi tot mai mari în regiunile unde cresc cel mai bine bananele, spre exemplu America Centrală și de Sud.

BananeFoto: Jdanne, Dreamstime.com

India este, de departe, cel mai mare producător de banane din lume urmată de China, Indonezia și Brazilia. În top țări exportatoare stau bine state precum Costa Rica, Ecuador și Guatemala.

La Roma s-a ținut în aceste zile un forum internațional despre banane și concluziile nu sună grozav, fiindcă încălzirea globală crește costurile totale de producție și va duce la noi scumpiri ale acestor fructe galbene care se găsesc în milioane de magazine.

Culturile au fost afectate în ultimii ani de fenomenele meteo severe care s-au înmulțit și în zonele calde ale globului, iar bananele sunt sensibile la creșterile temperaturilor, iar asta înseamnă că unele zone unde culturile mergeau excelent – ar putea să decadă.

O mare problemă legată de creșterea temperaturilor medii ține de faptul că se răspândesc mai ușor bolile care pot face mult rău culturilor. Spre exemplu, un tip de ciupercă poate distruge complet o plantație în care ajunge și niciun fungicid sau pesticid nu este eficient.

Ciuperca se numește Fusarium Wilt TR4 și a apărut în Australia și Asia, dar în ultimii ani a ajuns și în America de Sud și Africa. Această ciupercă a suferit mutații și amenință să afecteze și cel mai popular soi de banane consumat în lume: Cavendish.

Dăunătorii pot fi răspândiți când apar inundații, dar și când sunt vânturi puternice. Fenomenele meteo extreme care apar tot mai des fac ca bolile să fie transmise cu mai mare ușurință.

Cultivatorii se confruntă și cu costuri mai mari cu energia, cu substanțele fertilizatoare și cu transportul. În multe locuri este greu să găsești forță de muncă, mai ales că remunerația nu este mare și salariile culegătorilor trebuie să crească.

Vor fi afectate de creșterile de temperatură mai ales țări exportatoare importante precum Guatemala, El Salvador și Costa Rica, dar impact mai redus va fi în Ecuador.

Surse: BBC, CBS, The Weather Channel

Sursa foto: Dreamstime.com

spot_img