Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Sectia Penala) incep, marti, judecarea unui dosar cu potential exploziv. Un veritabil „Watergate de Romania”. Un caz referitor la interceptarea ilegala a unor personalitati publice, pe care procurorii militari se chinuie sa-l musamalizeze.
„Romania libera” a intrat in posesia rechizitoriului spetei, prin bunavointa Romania Imprisonment Watch (RIW), o organizatie neguvernamentala specializat in respectarea drepturilor omului, cu sediul in Suedia, care face eforturi consistente pentru elucidarea acestui caz.
EDITORIAL de acelasi autor: „Protestele din Romania servesc intereselor Rusiei”. O manipulare naroada
Rechizitoriul intocmit de procurorii militari este plin de neconcordante logice, declaratii de martori care se bat cap in cap, existand suspiciunea ca ancheta derulata nu si-a propus aflarea adevarului.
Dosarul in cauza este cel in care Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii, si apropiatul sau, gen. Marian Hapau, sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), sunt acuzati de un fost ofiter de contrainformatii militare ca au ordonat o vasta operatiune de monitorizare si interceptare a comunicatiilor unor personalitati publice din Romania, cu scopul santajarii acestora.?
Activitatile presupus ilegale s-au petrecut in incinta Fortului Bragadiru, o cazarma de pe linia de centura a Bucurestiului, ce deservea Divizia 1 Infanterie „Dacicaa”.
ANALIZA ZILEI: Ordonanta 13 produce efecte in PSD: Liviu Dragnea nu renunta la planurile sale de a deveni premier. Ponta si Grindeanu au avut o intalnire
Dosarul a fost deschis ca urmare a unei plangeri penale depuse de col. (r) Doru Paraschiv, fost ofiter in cadrul Directiei de Contrainformatii si Securitate Militara, mazilit de gruparea Gabriel Oprea- Marian Hapau.
Acestia din urma au fost citati si vor aparea in fata instantei, impreuna cu col. Mugurel Vasile, loctiitor pentru contrainformatii al lui Marian Hapau, si gen. Stefan Danila, la acea data sef al Statului Major General (SMG) din cadrul MApN.
Ce s-a intamplat in Fortul Bragadiru
Intre 14 si 23 aprilie 2012, pe vremea cand Gabriel Oprea era ministru al Apararii si vicepremier pe probleme de siguranta nationala, ofiterii serviciului secret al MApN au fost folositi la prinderea a…doi traficanti de cocaina. Doi cetateni bulgari, care, ajutati de un complice, au introdus pe teritoriul Romaniei 51 kg cocaina.
In Fortul Bragadiru, ofiterii DGIA ar fi derulat activitati de monitorizare-interceptare a traficantilor, cu ajutorul unei tehnicii de ultima generatie, pusa la dispozitia DGIA de catre… NATO. Este vorba de tehnica SIGINT (Signal Intelligence), capabila sa detecteze, localizeze si sa exploateze orice tinta care emite campuri electromagnetice. Decizia de a-i monitoriza pe traficanti din incinta Fortului Bragadiru este ciudata, avand in vedere ca ei au fost prinsi in flagrant in centrul Bucurestiului.
DEZVĂLUIREA SĂPTĂMÂNII. Blocul lui Dragnea din Bucuresti e detinut de un teleormanean. Care este legatura sefului PSD cu proprietarul imobilului in care locuieste. Oficial exista doar un cabinet stomatologic in chirie | EXCLUSIVITATE
Dosarul de trafic de droguri poarta numarul 289/D/P/2011 si a fost instrumentat de procurorii DIICOT. La activitati au participat si ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate (DCCO) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
Interceptari ilegale
Col. (r) Doru Paraschiv sustine ca in Fortul Bragadiru au fost efectuate, de fapt, interceptari ilegale ale unor persoane publice din Romania, in beneficiul lui Gabriel Oprea. Pe data de 19 iulie 2016, ofiterul a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), investigata de Sectia Parchetelor Militare (SPM) in dosarul 11/P/2016.
Plangerea a fost clasata de procurorul militar Stelea Covei dupa doar trei luni de cercetari. „Cele sesizate de denuntator nu au reflectare in realitate, faptele imputate prin denunt neexistand in materialitatea lora”, a sustinut Covei.
Ordonanta de clasare a fost confirmata de Gheorghe Cosneanu, sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. Acesta este un procuror controversat, apropiat de generalul Marian Hapau, cu care este in relatii apropiate de pe vremea in care conducea o structura anticoruptie, special creata la nivelul serviciului secret al Armatei.
Doru Paraschiv a depus plangere impotriva solutiilor de neurmarire penala, asa ca dosarul a ajuns pe masa Completului 1 de la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). ?
Indicii ca avem de-a face cu o musamalizare grosolana. Rechizitoriu cu hibe
Rechizitoriul intocmit de procurorii militari este superficial, nu lamureste principalele semne de intrebare ale cazului si contine declaratii de martori care se bat cap in cap, existand suspiciunea ca unii dintre cei anchetati au depus marturii mincinoase.?
Neconcordante pe care procurorii le-au ignorat in totalitate, avand in vedere ca propun neinceperea urmaririi penale. ?”Romania libera” a studiat intregul dosar si este in masura sa va prezinte marile enigme ale „Afacerii Bragadiru”, ne-elucidate de Justitia militara. ?
Oprea a dat ordinul,?dar nu recunoaste?
Declaratia data in dosar de Gabriel Oprea este extrem de vaga. Fostul ministru lasa sa se inteleaga ca nu el a dat ordinul participarii ofiterilor DGIA la operatiunea DIICOT. De altfel, nu exista vreun ordin scris pe aceasta tema, lucru contrar legii si regulamentelor militare. Cu toate acestea, unul dintre martori, gen.
Mai multe informatii pe acest subiect:AFACEREA „FORT BRAGADIRU”. Primele indicii ca autoritatile musamalizeaza interceptarile efectuate de ofiterii DGIA. De ce este SUSPECTĂ monitorizarea ordonata de Gabriel Oprea | INFOGRAFICAutoritatile se feresc sa lamureasca chestiunea interceptarilor din 2012 efectuate din incinta Fort Bragadiru XVI, reclamate in justitie ca fiind ilegale, de un fost ofiter de contrainformatii militare, col. (r) Doru Paraschiv… continuarea aici!
Nicolae Dohotariu sustine ca a fost sunat pe telefonul mobil de serviciu de gen. Stefan Danila, seful Statului Major General, „care mi-a trans-mis rugamintea ministrului Oprea, din acea perioada, in sensul de a facilita accesul unei echipe de filmare la Fortul Bragadiru”. Generalului Dohotariu i s-a spus ca este vorba de o filmare, se pare, pentru a conspira operatiunea DIICOT-BCCO.?
Serviciu secret, fara…tehnica de interceptare?
In mod cu totul curios, Oprea declara ca „MApN, cel putin in mandatul meu, din cate stiu eu, nu avea capabilitati sa permita interceptarea oricarui tip de comunicare, inclusiv online.” Acelasi lucru este sustinut si de seful DGIA, gen. Marian Hapau.
Greu de crezut ca serviciul secret al Armatei nu dispunea de… echipamente de bruiere, monitorizare si interceptare. De altfel, DGIA detine tehnica superioara in conditiile in care in cadrul institutiei exista o structura specializata SIGINT, al carui sef la data respectiva era col. Dinu Leonard. Dupa Operatiunea Bragadiru, acesta a fost avansat de Gabriel Oprea loctiitor al Directiei de Informatii Militare (DIM), lucru pe care col. (r) Doru Paraschiv l-a precizat in declaratia sa de martor. In plus, in incinta Fortului Bragadiru au fost prezente mai multe microbuze Mercedes Vito, care apartin DGIA si sunt echipate cu tehnica SIGINT. ?
Coordonatorul?operatiunii a uitat cand?a primit misiunea
Colonelul Mugurel Vasile este cel care a coordonat Afacerea „Bragadiru”, in calitate de loctiitor al gen. Marian Hapau. In fata procurorilor, el a dat o serie de declaratii contrazise de ceilalti martori. Hapau a sustinut ca a aflat de operatiunea DIICOT–BCCO cu cateva zile inainte de declansarea ei, „in jurul datei de 11-12 aprilie 2012”. Col. Andrei Adrian, ofiter de contrainformatii militare pensionat intre timp, a sustinut, insa, ca seful sau direct i-a comunicat „cu 7-8 zile inainte de Sarbatorile Pascale” faptul ca „urmeaza sa ma deplasez la Fortul Bragadiru ca urmare a ordinului primit de la col. Vasile Mugurel, pentru a face o asigurare contrainformativa a activitatii in care acesta urma sa o desfasoare” in Fortul Bragadiru.?
Bizarerie in Armata:dupa misiune, nu s-a?mai facut raport
In mod dubios, dupa indeplinirea misiunii col. Andrei Adrian nu i s-a mai cerut sa intocmeasca un raport catre superiori, fapt care incalca regulamentele militare. Este de notorietate faptul ca in institutiile militarizate, dupa indeplinirea unei misiuni, este inaintat un raport superiorilor. Se pare insa ca Mugurel Vasile, creierul Operatiunii „Bragadiru”, nu l-a considerat necesar. „Vazand ca seful meu direct nu ma abordeaza pe acest subiect, nici eu nu l-am mai intrebat cum s-a terminat misiunea si nici nu am mai redactat vreodata vreun raport in acest sens”, a afirmat col. ?Andrei Adrian. ?
Col. Mugurel Vasile a?obstructionat inregistrarea oamenilor si masinilor
Un lucru demn de mentionat este ca col. Mugurel Vasile a incercat sa-i impiedice pe cei care asigurau paza Fortului Bragadiru sa inregistreze numele persoanelor si automobilelor care au intrat in incinta. Lucru pe care l-a negat in fata procurorilor militari, dar care a fost devoalat de mai multi martori.?
„Nu am avut discutii contradictorii cu personalul pazei, mi-am declinat calitatea si am permis inscrierea numelor masinilor in registrul de poarta, fara a-l impiedica in vreun fel sa-si exercite atributiile de serviciu”, a sustinut col. Vasile. ??
A fost contrazis de col. Andrei Adrian si de gen. Nicolae Dohotariu. „Vasile Mugurel mi-a cerut ca militarul in post sa nu faca consemnarea masinilor si persoanelor care vor veni si sa nu vina in zona Fortului, unde ar urma sa se desfasoare activitatea de filmare”, a spus col. Andrei Adrian. ? „L-am intalnit comandant (mr. Mihai Sorin – n.red.) in curtea unitatii si mi-a raportat ca (…) personalul de paza si acces din 14 aprilie a avut unele greutati in a exercita inscrierea in registrul de poarta a tuturor persoanelor si autovehiculelor intrate, ca urmare a interventiei col. Vasile Mugurel, …